Herinrichting Twello centrum

Het functioneren van een goed dorpscentrum is belangrijk voor het leefklimaat en vestigingsklimaat in de gemeente en de regio Stedendriehoek. Het ontwerptraject heeft vooral in het teken gestaan om het gedrag van verschillende gebruikers positief te beïnvloeden.

Dorpse schal en dorpse methode

De gemeente Voorst wil de openbare ruimte in Twello Centrum optimaal houden voor het gebruik door winkeliers, horecabedrijven, evenementen, bewoners, en bezoekers. Het oude centrum is door verandering van inzichten toe aan vernieuwing, passend bij de ruimtelijke identiteit van de gemeente en de dorpse schaal, groen en water, functiemenging, cultuurhistorie. 

Toen zich de noodzaak van vervanging  infra / gww onderdelen op basis van onderhoud aandiende heeft de gemeente kansen met elkaar verbonden en zo de deur open gezet voor een integrale aanpak. Daarmee kon dus en de nodige onderhoud van aan bijvoorbeeld riool worden gecombineerd met de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.

In het ontwerp zijn de aanbevelingen vanuit het vigerende bestemmingsplan voor een groot deel overgenomen. Daarnaast geeft het plan ruimte voor verdere ontwikkelingen. Met het realiseren van het nieuwe dorpsplein is in 2014 begonnen en is de rest van het plan  uiteindelijk in vijf fasen gerealiseerd en uitgevoerd, waarvan de laatste is opgeleverd in 2024.. 

Het plan is samen met de ondernemersvereniging Twello Centrum en  de gemeente Voorst tot stand gekomen. Afgevaardigde ondernemers, die in de deelgebieden waren gevestigd, hebben namelijk zitting gehad in het ontwerpteam. Daarmee was zowel het draagvlak door betrokkenheid geborgd maar gaf het ook positieve impulsen aan ontwerp-uitgangspunten omdat knelpunten sneller in beeld waren. 

Bij de ontwikkeling van het nieuwe centrum plan is het  grid patroon, dat autonoom zonder relatie met de omgeving was gedefinieerd, losgelaten. Daardoor ontstond om vooral logische ruimtelijke inrichting te maken die aansluit op de omgeving en de bebouwing. Zo is het concept ontwikkeld om voor de gevels van winkels verschillenden vloervelden te situeren, in analogie met de vrogere voortuinen, zodat er samenhang ontstaat tussen de gevelwanden en de straat patronen. Tevens versterkt dit het dorpse karakter. Verder is in het plan aanzienlijk mer groen opgenomen. Nieuwe bomen zijn meer in de ruimte is gesitueerd waardoor ze beter de mogelijkheid hebben om groot te worden dan wanneer deze dicht op de gevels staan zoals in de oude situatie. 

Het hele gebied is vanuit het concept "shared space" ontworpen zodat het verkeerskundig een erf is waarbij de auto te gast is. Binnen dit concept heeft het ontwerp dan ook vooral in het teken gestaan om het gedrag van verschillende gebruikers positief te beïnvloeden en te sturen middels de nieuwe inrichting.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.