Gemeentehuis Katwijk

Het project ‘Toekomstbestendige Huisvesting’ voor de gemeente Katwijk betreft de volledige verbouw van het jaren 90 kantoor en deels het rijksmonument. 

Toekomstbestendig

Met chirurgische uitbreidingen en impact-volle verplaatsing en wijzigen van veel gebruiks-functies is de huisvesting passend gemaakt voor de organisatie. Het ontwerp brengt een aantal ambities samen, kan 20% groei en krimp opvangen en benut optimaal de aanwezige ruimtelijke kwaliteit.

De gebouwde toevoeging van de jaren 90 is een soort ‘kamstructuur’ die middels een ‘ruggengraat’ aansluit op het oude rijksmonument. Om de impact op de omgeving van dit grote volume te verzachten is toen het idee van ‘koppen in het groene park’ ontstaan. De uitbreidingsvraag van het programma van eisen, om een hal tussen de twee eerste ‘kammen’ te realiseren, hebben wij tijdens de architecten-selectie ter discussie gesteld. 

Middels een integrale en ruimtelijke puzzel is vervolgens, met chirurgische aanpak, het concept van een welkomstplein ontstaan. Daardoor waren een aantal ruimtelijke en programmatische problemen tegelijk op te lossen en werdt de uitbreiding ook nog eens minder groot dan de vraag. 

Met een beperkte langwerpig uitbreiding op de B-vleugel is de entree gelijkvloers gemaakt. Door deze opzet blijft de stedenbouwkundige ‘kam-structuur’ overeind en wordt ook het rijksmonument niet aangetast. Het gaf ruimte om betere plekken te maken voor de verschillende gebruiksfuncties zoals balies in een ruimte met een menselijke maat. En geen programmatisch conflict meer tussen de functie ‘dienstverlening’ en het ‘foyer’ rondom de publieke burgerzaal. Bijkomend voordeel was dat de hellingbaan op het oude plein kon komen te vervallen en het publieks-toegankelijk maken vanuit de parkeerkelder ook ineens logisch was met het gebruik van de bestaande lift.

Oude situatie

ruimtelijke opzet kantoren

chirurgische uitbreidingen

Welkoms-plein

Door het weghalen van de oude hellingbaan ontstond er ruimte voor een nieuw welkoms-plein. Voor zowel het plein als de gebouwde toevoeging hebben wij het concept “ruimtelijk karpet” geïntroduceerd. Hierdoor gaan de onderdelen samenwerken tot een totaaloplossing voor de publieke ontvangst en de dienstverlening. De uitbreiding vormt een integraal onderdeel van het plein, met afstand van het bestaande. Hierdoor is een helder architectonische ensemble ontstaan zonder het gevoel van een ‘aangeplakte serre’. Met dit concept is de overgang tussen binnen en buiten genuanceerd en dat versterkt het  publieke en welkom karakter.

De feitelijk kantoorzone wordt effectiever benut door de nieuwe indeling, een open structuur met daarin activiteit gerelateerde werkplekken. Om het effect van een onrustige en (te)grote open kantoortuin te voorkomen is het ruimtelijke concept van “graspollen” in het open “duinlandschap” geïntroduceerd. Hiermee ontstaat er een evenwichtige balans tussen open- en gesloten ruimtes. Met deze vrije indeling verdwijnt de oude dwangmatige gang-structuur van het oude cellenkantoor en ontstaat er een natuurlijke en aangename overgang van de dynamische werkzones naar de stille werkzones. Dit intensiever gebruik van het kantooroppervlak is in overeenstemming met organisatie, maar vooral ook met het menselijke schaal, gevoel en gedrag. Hierdoor was het mogelijk om, op een verantwoorde manier, meer werkplekken in het gemeentehuis te situeren. Samen met technische verduurzamingsmaatregelen en het afstoten van de locatie ‘herenhuis’ zijn de gemeentelijke kosten op huisvesting afgenomen.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.